WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ DE AANSCHAF VAN JE BARREL
De auto is dadelijk het hok waar jij de komende 3 weken in gaat leven. Het wordt je alles, je safe haven maar ook de mobiele plek die over de verstreken kilometers verandert in een kleine dumpyard. Je gaat van je barrel houden op momenten dat hij je beschermt tegen een zandstorm en gaat 'm haten als hij weer eens niet start.
Je gaat samen met dit stuk chassis op wielen het avontuur aan, met ups & downs. Maar hoe je het ook bekijkt en hoe je je verzet, uiteindelijk vergroei je met jouw barrel. Je leert zijn kuren, je geeft het een naam en aait het dashboard als de laatste druppels uit de tank moeten worden geperst. En ja, geloof ons, een auto heeft een eigen karakter, iets wat je ontdekt richting Dakar. Er zijn challengers die menig deuk in de zijdeur hebben getrapt omdat de auto weer niet wilde starten, juichend achter het stuur zaten als hun barrel hen over een zandduin trok en huilend afscheid namen na de finish. Het gebeurt gewoon, wij hebben het vaak gezien. Ruwe bolsters die na de finish nog een keer in hun auto slapen op de parkeerplaats voor het hotel, gewoon om nog een keer die geur van 7000km op te halen.
Belangrijk dus om een juiste keuze te maken van je petrol life saver. Een occasion met verhaal doet het altijd goed; de allereerste auto van pa, de auto die al 8 jaar stilstaat of het blik uit je studententijd. Maar jouw liefde kan ook gevonden worden in een verlaten uithoek op Marktplaats. Hieronder een aantal puntjes van aandacht...
EEN BARREL VAN MAX 500 EURO
Je barrel mag max 500 euro kosten. Yep, ruim 15 jaar geleden was dit de regel die we als eerste in het leven hebben geroepen. Nu krijgen wij meer dan regelmatig de vraag hoe hard deze regel is. Als het aan ons ligt keihard, maar we controleren geen bonnetjes om ook maar meteen de vervolgvraag te beantwoorden. De challengers van het eerste uur die een 500 euro barrel 2 weken voor de start regelden, tassen achterin gooiden gingen, zien we steeds minder vaak. De barrels worden soms een jaar op de brug gezet of teams regelen handig een bolide ter waarde van 1800 euro om uiteindelijk aan de kassa 500 euro af te rekenen. Het resultaat van lullen als brugman voor een sponsorship van de autodealer. En dan heb je nog de dure give-aways van oma, familie en vrienden. Streef je de 500 euro regel na, dan is dat mooi, maar regel het vooral op je eigen manier. Hoe beter de staat van de auto, hoe hoger de opbrengst voor het goede doel. Wij vinden het in ieder geval tof als je met een auto met een verhaal aan de start verschijnt.
2WD VERSUS 4WD
Wat is nu beter, een 2wd of een 4wd om mee te nemen naar Dakar? Moeilijk te antwoorden, beiden hebben zo hun voordelen. Een 4wd kan alle extreme routes pakken, heeft meestal meer ruimte en is lomper als het gaat om nog even dat talud meenemen. Maar aan de andere kant zuipt hij beduidend meer en maak je je het wel erg makkelijk. Aan de andere kant kom je op de meeste plekken en kun je de kleinere 2wd uit het zand trekken, wat zeker wordt gewaardeerd. Maar een 2wd geeft jou de little kick inside. Het kost je minder qua aanschaf maar ook in brandstof. En als je een oudje neemt waar weinig electronica in zit, is jouw gebakje eenvoudig te repareren onderweg. We hebben ze zo'n beetje allemaal mee gehad, oude Mercedessen, Fiat500, Trabantjes, Volvo V70, Mazda626, BMW 5serie, Citroen 2CV, Opel Corsa, Fiat Panda, Seat Ibiza, VW Golf, Peugeot 406, etc... Op sommige stukken van de extra extreme routes kun jij het met je 2wd prima bijhouden, zolang er maar een 4wd in je groep zit voor het nodige trek- en sleepwerk. Een paar fantastische extreme routes moet je sowieso links laten liggen met een 2WD. Of je voor een 2wd of 4wd gaat ligt dus helemaal aan jou en hoe je het avontuur insteekt; hoog en droog in een 4wd of laag en bikkelen in een 2wd.
SCHAKELBAK OF AUTOMAAT
Wat veel bestuurders niet weten is dat een automaat het vaak beter doet in het zand dan een schakelbak. Okay, de automaat verbruikt iets meer, maar het voordeel is dat je koppelingsplaten er niet zo snel aan gaan. Eenmaal vast in het zand moet je spelen met je koppelingsplaten in een handgeschakelde bak, terwijl je een automaat er rustig uit kunt trekken en de platen heel laat. Hetzelfde geldt voor langzaam rijden. Nadeel is dat een automaat gevoeliger is en de versnellingsbak moeilijk te repareren is in Afrika.
BANKEN ERUIT OF NIET
Vind je een barrel op grijs kenteken of één waar de achterbanken eruit zijn gesloopt, dan kun je dit zeker als een pluspuntje oppakken, mocht je in je auto willen slapen. Onderweg geven we suggesties voor auberges, riads en campsites voor alle teams. Maar mocht je een fettish voor in de auto slapen en/of parkeerplaatsen hebben, dan is een matrasje achterin zeker interessant.
DIESEL OF TOCH MAAR BENZINE
Aan jou natuurlijk de keuze. Maar mocht je het aan ons vragen en mocht je de keuze hebben tussen een diesel of benzine dan zouden we zeker een diesel aanraden. Niet alleen bespaar je brandstof op de 7000km die je aflegt maar een diesel is ook veel meer gewild in Afrika. Hij levert daarom meer op bij de veiling voor het goede doel en de toekomstige eigenaar houdt zijn hand op de knip bij het tankstation.