Tips & tricks

MOTOR HERO

Zeker ieder jaar hebben we de bikers bij de start. Dit is weer een tandje doorzettingsvermogen er bovenop. Daarom kun je als motorrijder altijd rekenen op veel support van de andere teams, geen wonder want jij stiefelt die 7.000km zelf weg. Met vliegen op je tanden finish jij in Dakar en Banjul terwijl de andere teams nog een ijskoud Colaatje uit hun coolbox op de achterbank hebben getrokken. Motorrijders worden dan ook gesteund door de teams waar mogelijk. Voordat jij je inschrijft met een tweewieler heb je hier een aantal tips & tricks.

Verdeel stuff

Als je met de motor instapt heb je eigenlijk geld, je documenten en een setje kleding nodig. Verder moet je denken als een happy camper en alleen dat meenemen wat je anders ook zou mee sleuren mocht je op een hiking trip gaan voor 3 weken. Maar we weten ook dat travel light niet voorkomt bij veel mensen. Als jij toch veel zooi meeneemt maak dan gebruik van je helden status onder de andere teams en zorg dat je een team vindt dat jouw overbodige gear mee wil nemen. Bij het vinden van een team kunnen wij je helpen. Nu moet je daar ook weer niet te ver in doortrekken omdat je toch wel de basics op z’n minst aan je motor wilt vastmaken zoals een tentje en essentiële onderdelen zoals bougies en binnenbanden. Want mocht je onderweg jouw buddy team uit het oog verliezen en er gebeurt iets, dan zitten jouw spullen wel een paar honderd kilometer verderop. Daarom is het zeker ook een idee om te zorgen dat een stel leipe vrienden ook instappen met een auto en je als geolied team naar Dakar rijdt. Mooi voordeel is dat je zo nu en dan kunt wisselen.

CHOOSE YOUR battles

De afstanden zitten vooral in Europa. Dit zijn de eindeloze kilometers waar je even doorheen moet bijten. Het goede nieuws is dat deze slag direct na de start ligt. Het moment dat je hoog in je energie zit. Maak hier gebruik van en bereid je voor op 3 lange dagen op het asfalt. Mocht het regenen of vriezen, dan is het meteen je ultieme test. Eenmaal in Afrika nemen de kilometers af en komen de eerste rustdagen.

VAN ZUNDAPP TOT SUZUKI DR BIG 800

Wij gaan je niet tippen over welke motor het beste is om mee te nemen. Iedere rijder heeft zo zijn voorkeuren. Zo hebben we ooit eens de Blauwe Smurfen mee gehad die op oude Zundapps en in volledig smurfenpak tot aan de finish hebben gereden. Maar zien we ook regelmatig een Honda CX500, Honda Transalp, Yamaha Super Tenere 750, Suzuki DR Big800 en meer aan de start verschijnen.

Bandjes

Met all-road banden zit je altijd goed. Mocht je toch willen wisselen dan zou je op wegbanden het eerste stuk kunnen aftikken en zodra de extreme routes starten de terreinbanden erop gooien. Zorg dat je het extra setje bij een ander team kunt wegzetten.

Kickstart versus elektriSche start

Ja, common sense is een kickstart. Maar hoe je het ook draait, we komen er toch wel. Dus laat je niet weerhouden als je een goede deal kunt maken voor een motor met elektrische start. De motor aanduwen kun je namelijk altijd.

BRANDSTOFTANK

Een item waar je misschien een sponsor moet aantrekken of je portomonnee moet trekken is een grote overlander brandstoftank. Als je een bereik hebt van 400km dan ben je ruim okay voor de volgende tankstop. Heb je hier niet de centen voor kun je altijd kiezen voor een reserve reservoir. Dan raden we aan niet voor een jerrycan te gaan maar een brandstofzak die je eenvoudig kunt wegstoppen als je het niet gebruikt.

BESCHERMING

Installeer een setje handbeschermers op je stuur en een beschermplaat voor je motorblok. Voor je eigen beschermkleding houd er rekening mee dat het pittig heet kan worden, prima als je rijdt, minder als je een tijdje stil staat. Daarom kleding gemaakt voor een warm klimaat altijd welkom. 

JUICE

Regel een extra accu met twee power outlets voor o.a. je GPS apparaat. Mocht je een elektrische starter hebben dan is een tweede accu pack altijd handig en voorkom je dat de hoofd accu wordt leeg getrokken.

BAGGAGE

Hier laat je de koffers voor wat ze zijn. In het geval van een val beschadig je ze redelijk snel en misschien wel voorbij het punt dat je ze niet meer kunt gebruiken. Kies daarom altijd voor tassen, water en stofvrij. Cruciaal is dat als je eenmaal je tassen hebt gestrapt aan je bike dat er niks meer loshangt dat tussen je wiel of ketting kan komen.

GEREEDSCHAP EN ONDERDELEN

De basis kit voor iedere biker naar Dakar is een toolset met de juiste sleutelmaten voor jouw motor. Een bandenreparatie setje heeft altijd een reserve band, binnenband, plakkers, bandenlichters en een pompje. Daarnaast altijd handig een handvol aan bouten en moeren, bougies, reserve koppeling, remkabels en een kettingbreker.

CAMPING GEAR

Voor het opslaan van je bivak onderweg heb je minstens nodig een goed lichtgewicht en waterdicht tentje, een klein lichtgewicht slaapzakje, dun en klein opblaasbaar matrasje en een grondzeil dat ook als nooddeken kan worden gebruikt. Voor koken heb je een pannensetje, gaspitje en basic bestek nodig. Het kruidenrek blijft thuis.

WATER & HYDRATIE

Een drinkrugzak voor direct gebruik onderweg en verder 2 tot 3 liter water weggestopt in waterzakken is het minimale wat je onderweg bij je moet dragen, zeker tijdens de extreme routes.